Monday, November 25, 2013

Update STUDY PLACES - Machinants.

          Hai Machinants , assalamualaikum. For the time being, so far ada yang ini je , so who ever come across reading and notice takda nama sendiri atau kawan , please do note inside the comment or facebook group Deus Ex Machina or personally inform me ( the writer for the post is Anis Najwa ( @Annnazari ) ) . So benda ni dah lamaaaa edit just cari masa bila nak update since busy gila semedang. But you know, masa edit ni, it feels good , sad at the same time , seeing rakan seperjuangan yang berjuang . Seeing how each and everyone of us growing up , dari tingkatan 1 , tingkatan 4 dan sekarang dah nak menginjak 20 tahun. So this is the current list. 

             Sorry for not updating things that regular , tapi takpe , spare the moments untuk fill rindu untuk masing masing. For the time being also , ada jugak rasanya batchmates , Machinants yang dah tunang tapi macam dengar dengar je ( rumours have it uuuuuu ) , maka berkekalan jodoh kalian. Yang kahwin , insyaAllah belum. Have a GOOD DAY EVERYONE :))


video

        Kita semua dah faham yang hidup itu lebih daripada apa yang tercatat dalam slip SPM. Kenangan yang pergi , meninggalkan 1.78 sebagai tanda satu kejayaan besar bagi sekolah , bagi kita seisi keluarga. Maka teruslah berusaha. A+ untuk kehidupan yang akan datang. The thirty seconds that meant a lot for the rest of my life.

Sepuluh Tahun Tempuh Cabaran - Metro 25/11/2013  ( we're a part of the ten years yeahh - click the link to read :)) )

Once and forever , Machinants.  

overseas. 

1.  Mohammad Hafuza Harith Bin Nordin.
 Yarmouk University, Jordan. Perbankan Islam.  

2. Muhammad Asraf Afiffiq Sapiee ,
Moscow Aviation Institute, russia, Hydroaerodynamics 

3. AHMAD RAFIQ BIN AHMAD RIFA'I,
Moscow Aviation Institute ,russia ,Construction of flying vehicle's engine

4. Nurshafiqah binti Rosli,
Universitas Padjadjaran, Bandung, Indonesia,Medicine, 

5.  Nurul shahirah binti zuperi ,
University assiut,egypt , Bachelor of dental medicine and surgery

6. Nusaibah Mohd Khir 
Alexandria University , egypt,  Dentistry 

7. Nooraihan noordin 
alexandria university ,egypt , dentistry

8. muhd fauzi aiman
yarmouk university , jordan , islamic banking

9. Muhd Hazwan Haleem
pennsylvania state university , united states , FINANCE 

10. Nurul Faziera adznan
iowa state university , united states, psychology

11. muhd aiman bin marzuki
tanta university , egypt , medic

12.ummi syahirah jamaluddin
UNIVERSITY ASSIUT,EGYPT , BACHELOR OF DENTAL MEDICINE AND SURGERY

13. Wan anis humaira 
volgograd state medical university , russia ,medic

More to come insyaAllah - pray for our preparation years yang berbaki beberapa bulan lagi ( for A-levels , International Baccalaureate and also American Degree Transfer Program )

malaysia 

1. Muhammad Asyraf bin Hasnan,
UNIMAS, Akuatik

2. Muhammad Zul Hilmi Bin Latif.
UiTM Shah Alam. Bachelor of Law (LLB) 

3. NOR NAJMI BIN NORDIN,
UNIVERSITI MALAYA , APPLIED GEOLOGY  

4. Mohd Zaki Bin Salleh.
Multimedia University. B.B.A.(Hons) Banking and Finance

5. SAKINAH BINTI NOR AMRAN,
USM, BACHELOR OF ARTS HONS. TRANSLATION WITH INTERPRETATION (BATI)

6.Nur Eliana Riqma Binti Abdullah,
UiTM Beting, Kuala Pilah ,Diploma Microbiology

7. Mohd Nor Ridzwan Bin Mohd Jasmi,
Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Diploma Electrical System Engineering

8.  Siti Raudhah Oyub ,
Netherlands Maritime Institute of Technology (NMIT) ,Diploma in Shipping Management

9.  Muhammad Hazim bin Borhan ,
UTHM  ,Dip Electrical Eng.

10. Nurul Najwa Azmi ,
UiTM Shah Alam , Bachelor of Science Education(Hons.) Biology

11. Siti Nuraisah Siti Nuraisah Selaiman Shah ,
UTM Bachelor of Computer Science(Graphics & Multimedia Software) 

12. AIDA FATHIRAH BINTI MOHD FARIDZ ,
 UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK (UNIMAS), BACHELOR OF CIVIL ENGINEERING 

13.  Norsuhailah binti Hassan.
University of Malaya. Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery.

14. Aiman Syazani bin Amir,
 Universiti Teknologi Petronas ,Bachelor of Petroleum Engineering  

15. MUHAMMAD AMIR NAQUIDDIN BIN ARMAN ,
UPNM , Medicine

16.  Nur  Sakinah Bt Ali,
USIM, i-chem tech (kimia industri) 

17. Mujahid Azhar
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Bachelor of Dental Surgery

18. Muhd Hanif Zakaria Muhammad Hanif Bin Zakaria,
Universiti Teknologi Petronas,Electrical&Electronic Engineering

19. NURUL FATIHAH BINTI ISMAIL.
USM. Bachelor of communication

20.  NUR AFIQAH BINTI MARZUKI.
 UKM. Bachelor of Pharmacy

21. Nur Nadhirah bt Md Hafiz
Bachelor of science (Analytical Chemistry&Enviroment)..UMT..Universiti Malaysia Terengganu

22. Nur Najihah Mohiddin,
Bachelor of Law Shariah (LL.B_S) , International Islamic University Malaysia (IIUM) 

23. Ahmad Saufi Noordin ,
Foundation in engineering  , Cfs iium ( UIA ) 

24. SYEIKHA ZULAIKHA AL-ZAHRA BINTI ZAHARI ,
DOCTOR OF MEDICINE(MD) , UNIMAS 

25.  Nor Adibah Luawi ,
UiTM Penang , Bachelor of Hotel Management and tourism (Hons) 

26.  Farah Wahidah Binti Fazari ,
USM , Bachelor Of Applied Science (Geophysics)

27. Rabiatul Nur Khaliesa Ibrahim
 Foundation in pharmacy Cfs iium 

28. Norsahidah Abdullah ,
Diploma in mehanical engine at UTHM

29. NORNADIAH BINTI KAMAL BAHRIN ,
 Science (biology marine) dari universiti malaysia Terengganu.

30. Muhammad Iqbal Sabirin,
uitm kampus bukit mertajam,pulau pinang ,Diploma kejuruteraan Mekanikal

31. Muhammad afif syafaan bin mohd salleh,
 uitm kampus bukit mertajam,pulau pinang ,Diploma kejuruteraan Mekanikal

32. Muhammad afiq bin abd karim
uitm kampus bukit mertajam,pulau pinang ,Diploma kejuruteraan Mekanikal

33. Muhammad Hafiq bin yusof,
bachelor of accounting,uniten muadzam

34. Mohammad Razif bin Mustafa ,
Ijazah Sarjana Muda Tek. Kej. Elektronik (Hons.)(Sistem Elektronik) UniMAP 

35. Siti Thahirah binti Narzilan,
Doktor Perubatan,UPM

36. Muhamad Nor Hafifi Bin Jamel,
Bachelor of Science (Hons.) Biology, UiTM Kuala Pilah

37. Siti Zaharah Zakaria Siti Zaharah Zakaria,
Bachelor of computer scince (Bioinformatics), UTM Skudai. 

38. Taha bin Khamis,
Diploma In Pharmacy,UiTM Pulau Pinang,Kampus Bertam 

39. AMIRAH HASANAH BINTI AHMAD RAHMAN 
DIPLOMA SAINS(MATEMATIK), UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS

40. NAJIHAH BINTI ZAKARIA 
DIPLOMA SAINS(MATEMATIK), UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS

41. Mohamad Firdaus bin Omar ,
International Islamic University Malaysia (IIUM) Gombak Campus, Bachelor of Biochemical-Biotechnology Engineering (Hons)

42. SAIHAH BINTI SAMSUDIN
UITM PUNCAK PERDANA , BACHELOR OF INFORMATION MANAGEMENT SCIENCE (HONS) RECORD MANAGEMENT 

43. Mohd Shafizan bin Mohamad
UNITEN Barchelor Of Mechanical Engineering(Hons) 

44. MUHAMMAD SAUFI BIN SAPON
USIM KAMPUS PANDAN INDAH , BACHELOR OF DENTAL SURGERY (BDS) 

45.MUHAMMAD BAZLI BIN HUSAIN
UTHM , BACHELOR OF ELECTRICAL ENGINEERING(BEV),

46.  Noriz Syafiq Bin Norshah
UNIKL MICET , Bachelor of Chemical Engineering in Polymer 

47. NUR ZAHIDAH BINTI SAMAT
UPM Bachelor of computer science networking

48. Nor Syafiqah Nor Syafiqah binti Halim
 diploma kejuruteraan teknologi elektrik , UTHM

49. SITI NURAINI BINTI MISMAN ,

IJAZAH DOKTOR PERUBATAN, UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (UPM) SERDANG, SELANGOR.

50. AIREEN ZURIANI AHMAD
UNIVERSITI mALAYSIA TERENGGANU

51. NOORLIANA BINTI MASRI
UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA ( UKM ) , FISIOTERAPI

52. NUR IDAYU ABDUL RAHMAN
UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA ( UKM ), OCCUPATIONAL THERAPY 

53. MUHD BAQIR ROZAILI
UNIKL , ISLAMIC BANKING AND FINANCE.

54.AHMAD AZMEER FAKHARURRAZI ZAIDI
UNITEN BANGI , BACHELOR OF MECHANICAL ENGINEERING

55. MUHD. ZAIARIFF BIN ZAINURIN
UNIKL MALAYSIAN INSTITUE OF AVIATION TECHNOLOGY , AIRCRAFT ENGINEERING

56. ZURAIDAH ZAINUDDIN 
UTM , CHEMICAL ENGINEERING

57. NURUL SHAZWANI ZULKEPLI
UNITEN , ACCOUNTING

58. NUR ATHIRAH ANUAR 
USM , BACH OF ARTS TRANSLATION AND INTERPRETATION

59. AINATUL MARDHIAH BTE MOHAMAD ZAINI
UPM , BACH OF MATHEMATICS

60. MUHAMMAD NAZMI YAHYA 
UTHM , MEDICALENGINEERING AND MANUFACTURE

61. NUR ADILAH BINTI MOHAMAD DALI 
UITM MELAKA , DIPLOMA IN COMPUTER & SCIENCE

62. NURIN NADZLAH BINTI ABU BAKAR
UITM PUNCAK ALAM , PENGIMEJAN PERUBATAN 

63. NURUL HANISAH BINTI MOHAMAD ISA
UPSI , ISMP EKONOMI RUMAH TANGGA

subject to be edited soon. 

Wednesday, August 28, 2013

As we grow older...

Assalamualaikum brothers sisters. 

Did you realize as we grow older , there were things that were left behind , things that we never practice - or less practicing it when we leave high school. Small things like practicing Mathurat - doing qiamulail - doing Dhuha. And the most obvious thing , kekerapan kita solat jemaah. 

Benda yang kita nampak macam kecik. Tapi impak dia - saham dia besar pada kita. 

We get older. We are supposed to stay closer to Him - Allah Al Mighty. 
WE SUPPOSED TO. BUT... did we? 

You only live once to gather as much as pahala you can , to make you survive hereafter. Grab those opportunity  - nikmat sihat , lapang yang kita ada untuk buat banyak saham untuk diri sendiri di akhirat. You're not living once to waste all those time for craps - spent your money and live happily ever after as they claimed. We're not living in fairy tale episodes - where cinderella got to live happily ever after with her prince charming. NO ! So wake up. 

Serious said. 

We're turning 20 next year. We had left our memories far behind. But please , don't leave your good deeds to achieve colours of A's in your slip , slip as memories too. Gerakkan kaki jumpa surau. Gerakkan lidah recite Al-Quran. We don't really spend that much wealth to do numerous of  things that make you closer to Him. Takde nak rugi duit berkepuk dalam poket. 

Tambah ilmu pengetahuan agama. Kejar dunia - kejar akhirat. Jangan biarkan akhirat jauh dari kita. You might not value what I write very well sebab fitrah manusia , merangkak cari Tuhan bila dia terasa sempit. Itu fact . Fact yang sedih. Sebab bila susah baru kita cari Allah , put your two hands up to do prayers. Apa rasa kalau kita dapat kawan yang cuma cari kita waktu dia sedih? Kita rasa apa? Tak rasa apa apa?

Grow older and be wiser. 
Takut nanti tak sempat grow jadi old pun sebab Allah tarik nyawa masa muda. 



We simply need those SENTAP MOMENT. Manusia - reminder tu amanah.


Renungan.

Tuesday, July 23, 2013

Bonding .


20 Julai 2013. 
Iftar with le Machinants .

Perancangan hampir 2 minggu dengan kerjasama semua pihak .
Terima kasih Fahmi, Nurin, Ain Syuhadah, Anis Najwa dan semua Machinants.
Alhamdulillah . Went well .

Hampir 100 something Machinants yang make it. Bless .
Dari serata negeri datang ke Selandar. Semata . Demi Machinants .

Ketawa sakan pecah perut .
Hampir 2 tahun tak bersembang sama. 
Semua nampak dewasa. HAHA.

Solat Maghrib berjemaah . Allah , sayu.
Iftar dengan gelak ketawa . Allah, rindu.
Terawih dengan kusyuk . Allah , syukur .
BBQ dengan riang . Allah , bahagia. 

Rasa rugi kalau tidur malam tu . Duduk berborak sampai ke sahur .
Dari hal peribadi ke hal politik , hal dunia ke hal agama .
Talking about serious matter . Seriously rasa , dewasa dah kita .

Banyak perubahan antara kita . Tapi lawak jenaka legend masing masing masih kekal .
Sama . Tak berubah. Rindu .

Dugaan . Tayar kereta Nurin bocor .
Bersyukur dengan bonding yang ada . Semua pihak membantu ,lelaki dan perempuan.
Alhamdulillah . Berjalan lancar .

Walau pertemuan kali ni tiada gambar bersama , cukuplah kenangan indah hujung minggu kita simpan rapi di setiap neuron neuron masing masing . Semoga ukhwah kita berkekalan . Amin .

P/s: Terasa puitis . Jaga diri .






Sunday, June 23, 2013

Hashtag Machinants :)





Well this couldn't be all but some of the lucky tweets I combined into one :)

So Assalamualaikum brothers sisters , its been quite some time since this blog alive , so I am gonna make a short post here. 

Most of us were on holidays for now , some having tons of interviews , some are working , some struggling for foundations, some for degrees and ... some were about to further their studies overseas this year ,

* insert firework here*

They're 


Our head boy back in 2010 /2011 , I am not very sure about the date , but I guess its somewhere in August ( Correct me if I'm wrong ) to Penn State University ( I guess this is right too  , but correct me if I'm wrong * again ) , he's Muhammad Hazwan bin Abdul Haleem. 


Next , our batch leader ( yang recently join pakatan twitter dengan nama twitternya Chin Chai Boncai * ini comel ) Muhammad Asraf Afifiq bin Sapiee and Ahmad Rafiq Rifa'i  to Russia. For the time being , yang aku informed, they'll fly on 28th of June. 

source gambar [ facebook ]

Maka dengan itu, whoever yang rasa free dan tak keberatan untuk join hantar mereka di KLIA , boleh mendapatkan maklumat lanjut melalui orang orang berkenaan. Bolehlah buat small reunion. InsyaAllah. 

Pesanan penaja : The haze outside there esp seems worsening from day to day , so take a good care of yourself. Follow precaution steps , buy mask , drink a lot of water. 

Next , malam ini malam nisfu syabaan, it's said that the next best night after Lailatul Qadr , maka marilah kita bersama sama berdoa agar segala perilaku kita sepanjang kita hidup dirahmati dan diredhai. 

Next, these days , there were lots of accidents occurs among teenagers baya baya kita , maka dinasihatkan supaya pandu cermat , berhati-hati di jalan raya. Mungkin accidents tu dah masuk list takdir, tapi kita sebagai manusia , haruslah berusaha menpraktikkan gaya pemanduan berhemah. ( aicewah )

So have a good day Machinants :)))))

Monday, April 22, 2013

Senyum.


Assalamualaikum.

Hari ni ramai yang mungkin sedang memulakan perjuangan. Matriks , asasi unimas. Ada yang tengah sambung perjuangan macam budak KMS yang tengah ambik trial AS. Goodluck guys. Buat yang terbaik. Tenang je jawab. All out semua benda yang dalam ingatan. InsyaAllah :)

Ada jugak yang dah habis macam palam , pasum , tamhidi , tesol , law , dip uitm  , banyakkkk yang dah habis. Have a great life before the hectic life start. Okay ? May Allah count the day.

Yang bakal nak exam macam CfS IIUM dengan kitaorang , gunakan peluang nak pulun apa yang ada ni sementara Allah bagi ruang dan peluang. Time sihat dan banyak masa lapang.

Yang tengah short sem , allthebest belajar. Walaupun subjek sikit. Okay?

Mungkin aku tk boleh nak state semua group , mungkin ada yang aku tak tahu the recent news , semoga Allah melindungi walau di mana pun berada. Teruskan perjalanan. Yang kat overseas ke , kat dalam negara ke , youre on your way to success. Continue your journey. Kalau jatuh bangun balik. Ramai orang nak tarik. InsyaAllah :)

May Allah bless.


Selandar.

PS. Jika rajin, sebelum membaca, Play this link. Rasa macam drama sikit. Lols apakah. Jangan lupa tutup lagu diatas. Kalau tak dia takkan jadi drama, dia akan timbulkan rasa marah. Apakah. Kbai. 

Pagi-pagi cenggini tetiba masuk memory lane. Terkenang and end up nangis sendiri. Sebab rasa sekarang dah menapak jauh tinggalkan apa yang ada di belakang. Yang asasi, dah ramai yang meninggalkan pusat persediaan masing masing. Yang matriks, berjuang untuk peperiksaan akhir. Yang masih berjuang, teruskan perjuangan Machinants.

*tiup tiup habuk blog batch*

Assalamualaikum brothers sisters. Apa khabar? Khabar baik hendaknya.

`        If and only if, doraemon offer pinjam mesin masa dia , what I ever want is to go back to Selandar. Where I see everyone really appreciate their reality. Their real life. Jauh dari teknologi. Kalau nak bercakap : boleh cakap in realiti, tak memerlukan twitter sebagai medium pengantara mahupun message facebook. Hatta tak memerlukan telefon bimbit untuk menghubungkan dua jasad ,aku rindu saat saat skill suara volume 5 diperlukan , seperti menjerit memanggil manusia untuk turun makan bersama di Dewan Makan. Ataupun nak sound budak junior  kerana terlalu bising dari tingkat 1 ke tingkat 4. Sepelaung jauhnya. Terlalu cliche mungkin ?

Somehow aku rasa. Biarlah takde orang kenal , biarlah takde tempat outing sekeliling Selandar tu ( exclude Ketapang ) . Aku rindu tenangnya suasana Selandar. Kalau sekarang, pagi pagi dah terasa bahang matahari, kalau dekat Selandar, tengah berkabus subuh-subuh. Biarlah pelusuk mana pun Selandar tu, biarlah . Sebab to see and to get a place like Selandar, susah kot nak jumpa. Melainkan tetiba kerajaan decided tarah bukit depan sekolah, bina universiti . Ahaks. Statement apakah ini? *kening kening*

Tapi aku sedia maklum yang aku takkan dapat pinjam mesin masa.
Sebab doraemon juga tak wujud di dunia nyata.

Appreciate what you have today. 


Well, I guess pengunaan bahasa Melayu aku pada hari ini, berbaur puitis. Mungkin juga rindu dengan subjek Bahasa Melayu. 

Moga Allah jaga kalian. Dimana jua kalian berada. Kita insyaAllah, masih bernafas bawah langit yang sama. Cuma dibezakan dengan GMT berbeza. 

Friday, March 22, 2013

Roger and out :)

Assalamualaikum. Hello yellow mellow! Hehe. Lamanya tak tulis dekat blog batch so harini rasa nak menyibuk sat haha.

Well aku rasa ramai dah tahu results adik adik kita. Bilangan straight A's bertambah, tapi CGPA, ours were better. Tapi kat sini aku bukan nak insult depa ke apa, just that untuk berharap takde lah yang nak cakap bukan bukan pasal budak budak tu. They've done their best, sama macam kita dulu juga kan. But at one point, we should all be proud of ourselves sebab dapat buktikan yang batch kita memang boleh. We are still holding the throne for getting best results kan? Alhamdulillah.

Rindunya pada semua orang. Kenangan lepak dalam kelas sendiri dan kelas orang lain masih main main menari dalam kepala.

Semua dah dengan life masing-masing. Ada yang tengah exam, baru lepas, and macam aku dan rakan-rakan kita kat PASUM ni, sekarang baru start study week, exam start 1 April, 9 hari lagi. Doakan kami. Maafkan salah silap, kata-kata yang mengguris jiwa, tertumbuk tersepak yang melukakan badan, dan segala macam salah lah haha. Halalkan makan minum. Exam paling penting ni, cuak cuak haha.

Hopefully semua orang dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. *rindu weh kelas BM hahahah*

Ok bye assalamualaikum :)

Saturday, March 16, 2013

Here and Hereafter

Assalamualaikum dear Machinants.

*gaya macam tulis surat*

Aku nak share dengan korang some knowledge that I learn through a programme this weekend. So , hihi semoga dapat membantu.

Apa yang aku belajar is :

the responsibility for being a Muslim is not restricted by the actions of ibadah only. It involved others too. We need to preach and tell others what we knows. Kita tak boleh nak kata " kubur kau dengan kubur aku lain so jangan kacau " . There is some part that we cant disturb but there is some part that we need to . "Nanti yang nak bawak kita masuk kubur , mandikan semua orang sekeliling jugak ek,kan?".

Then , kita kena ada effort jugak nak tell the non muslims about what Islam is. Sebab kadang kadang ada yang tak tau tapi kita rasa dia tau. So make an effort first . InsyaAllah. And by showing the good akhlak also is some other way to preach right? May Allah ease.

And then if you really said that you love that person , takkan kat dunia je. Why didn't make it to hereafter where you can meet the people you love in Jannah. Imaginasi kena tinggi , fikiran kena tembus syurga. Kena ada cita-cita tinggi jugak. Dan usaha haruslah directly proportional dengan cita-cita.

And..to be concluded. There is 7.1 billions of people in the world , and 1.8 billions of them approximately is a Muslims so , if each of the single Muslims is making their work in a right way insyaAllah we can make spread the colour to others right?

And lastly , don't judge people. You didn't deserve to , sebab kadang-kadang the one with bad past have better future .

Senyum. Semoga baik baik je :D

Keep calm and smile. May Allah bless you here and hereafter.

And sesiapa yang nak ambik exam , allthebest ! Have a big aim and shoot .

Thursday, February 14, 2013

Idea.

assalamualaikum.

haiii. nak cakap tapi tak tau nak buat introduction. semoga semua sihat sihat je insyaAllah .

sebenarnya,

nak cakap. boleh tak kalau kita make a plan yang boleh gather semua orang in one place?
takdelah semua tapi yang ramai. ramai daripada biasa. ramai daripada kelompok yang biasa jumpa. tapi sebenarnya kalau semua orang lagiii  best. jomlah kita buat sesuatu , hahaha :)

kot. oh an idea. mungkin.

banyak je idea yang terlintas kat kepala cuma lintas je lah kan. kita tak buat dia into a plan and make it into reality kan? jadinya dia macam berlegar legar jelah kat kepala ni. macam apa yang achap post lepas balik dari sekolah , kalau dapat buat program untuk tolong sekolah.

hoping something will be burst out from someone's . insyaAllah.
kita usaha dulu kan?


and...

kepada semua yang bakal menamatkan asasi dan matrik , ada yang less than 2 months , 3 months selamat berjaya.enjoy yourself there. may Allah bless your journey there. keep striving and achieve what you,yourself define the success is :)

yang baru nak mula semester , start your momentum from the first day of study. and keep the momentum way round the whole semester.


may Allah bless you their machinants , and protect you :)

goodluck for here and hereafter effort :)

Thursday, January 24, 2013

Spirit of Maulid :)

Assalamualaikum brothers and sisters :)

Spirit Of Maulid. 12 Rabiuawal.



Alhamdulillah setakat ni semua masih diberi peluang merasa Hari Kelahiran Baginda Rasulullah s.a.w . Almost every year , we witness yang sambutan Maulidur Rasul ni tak pernah tak meriah. Every year, numerous of activities done by the school. Maybe sekarang, mungkin ada kolej yang sibuk juga dengan aktiviti yang berbentuk keagamaan ini.

The question here. Selama kita dapat peluang bernafas , dapat peluang merasa sekali lagi Maulidur Rasul, apa yang terkesan dalam hati? Apa value yang Rasulullah tunjuk through his life , kita ambik untuk diaplikasi dalam hidup? Value.

I can see. Through statusses . Through social networks. Ramai yang berharap bahawa Baginda masih hidup. Tapi if we dare to think, bersediakah kita nak tengok bertapa kecewa-nya Baginda bila tengok umat dia going far astray. Umat yang Baginda sebut sebut even at the end of his life. Kita tahu sejarah. Kita tahu kisah. Tapi application in life. Again. Value.  Kita tak perlu nak tunding jari kata, dia yang sesat, dia yang itu , dia yang ini. Lihat diri sendiri diri dahulu. Andainya Rasulullah tu masih hidup, bersediakah kita tunjuk personaliti yang kita ada hari ini pada Baginda s.a.w? 

This is a very short of tazkirah. Peringatan untuk Machinants siblings :)

We're Born as Muslim. Jadi bersyukur atas kenyataan itu. Allah won't make things without proper reasons. If there's numerous of people still searching for the Lights ( siratul mustaqim ), kita ni dah masuk golongan yang Allah dah sediakan jalan. Tinggal kita je kena berjalan , ikut cahaya Allah. Jangan jadi manusia yang mendustakan setiap nikmat yang Allah beri.


Dalam surah Ar-Rahman pun, banyak kali Allah sebut phrase ni :

55:16

So which of the favors of your Lord would you deny?
Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan (wahai umat manusia dan jin)?

Thursday, January 10, 2013

2013. Hello Machinants.

Assalamualaikum Machinants yang Dah Masuk.Dah Nak Masuk Era 19 tahun.

benda ni macam takde perkaitan. Tapi rasa nak letak. Kbye.

Well for me myself. Its like a major awkward bila orang tanya umur berapa . Ehmm by years we should be 19. But still considering the month.*haha*  Breathing lively as 18. Yang dah ada pertambahan nombor pada usia, there's nothing much to worry about , just welcoming you guys to become a Young Adult :)

SO, I guess its not too late to wish you guys. A Happy New Year. 

So resolutions tahun dua ribu dua belas done? Or drag resolution tahun lepas masuk dalam wishlist tahun baru? Reflect. 

Exactly dah setahun lebih jugak kita dah make way masing masing. Terus berjalan. Hope you guys doing good. Results? Nampaknya memang Machinants punya product excel everywhere. Yang 4 flatnya. Yang dapat dean list. Yang dapat MUET band tinggi-tinggi. 

Yang tak lama lagi, dia dah nak habis Matriks/Asasi or even Degree. Not to forget yang tengah buat preparation for overseas. Despite orang kata apa "Untunglahhh obersii bagai " "Untunglahhh itu ini " Well guys, I tell you, its not easy. So daripada cakap bunyi bunyi offensive tu, apa kata kita sama sama doakan, semua orang excel, lepas requirement yang sponsor nak. Because I tell you guys, Its Hard. Yes it would be easier said than done. For those who yang tak berapa nak well done for their first semester, nevermind, jangan patah semangat. Kita kan kuasa yang selamatkan situasi yang jatuh gitu. Okay maaf. Still tengah cari rythm menulis dalam blog form. Kesian dah lama berhabuk blog. Sorry guys. But yeah, Keep Fighting. Terus berusaha. Sebab Allah value usaha kita tu :)

Okay terdetik pulak hati nak cakap pasal belajar ni. About tawaran belajar. Yang nak mohon balik UPU semua. Tak lama lagi dari sekarang isn't it? Like pejam celik pejam celik nanti dah bulan lima. Even sebenarnya takdelah nak pejam celik sangat pun. Ingat yang rezeki Allah tu luas. Kalau nak cakap budak yang dapat tawaran keluar negara tu untung, adakah dengan dapat degree di bumi sendiri itu tidak menguntungkan? Well side of valuation tu besar . Ada baik ada buruk. Jadi jadilah hamba yang bersyukur dan percaya bahawa rezeki Allah tu luas. And by the way, just sharing, sekarang banyak scholars yang tengah bersepah for asasi and matriks, jadi rajinkan diri mencari :) Usaha elevator kejayaan. 

Memandangkan masing masing dah masuk usia usia muda belia ni. Sediakan basic kuat dalam peribadi diri. Penuhkan solat fardhu. Tambahkan solat sunat nak topup balik lompang lompang tu. Gerakkan kaki ke rumah Allah. Buat amal jariah. Banyak cara :) Because we ourselves boleh tengok kuat tak kuat dugaan dunia luar ni. Macam macam.  Second, no one would ever guess yang dia punya jodoh datang bila or something , so be prepared. We can't be that rigid kan sebenarnya, kalau cakap pasal kahwin je, some people said " Woihh belajar dulu " , kalau jodoh tu Allah dah datangkan awal , takdelah maksud kahwin tu ending of a life or something. Kita kan dah besar. Open minded sikit :)

Saling mendoakan. Keep Going Machinants.  

PS. Sijil Berhenti Sekolah dah siap dah. Jadi shall we plan for a small reunion ke? 

PS jugak : Selandar dah SBT. So I shall say well done guys, sebab we're one  of the part who contribute for SBT. Glory Glory Selandar :D