Tuesday, February 16, 2010

hm;
something peringatan untuk kita yang sering terleka.
remaja;
semuanya horman kegatalan dah makin bertambah
walau ketinggian masih berada di tahap yang sama kan?
kita ada nafsu
kita ada akal gak
akal tu lah yang akan memimpin nafsu
bukan biarkan 'i let you go'
susah lar idop kalau camtu en?

hm;
kalau cinta nak diberi?
nak bagi pada org yg mcm mane ek?
cute?

1-Kuat agamanya. Biar sibuk macamana, solat fardu tetap terpelihara. Utamakanlah pemuda yg kuat pengamalan agamanya. Lihat saja Rasulullah menerima pinangan Saidina Ali buat puterinya Fatimah. Lantaran ketaqwaannya yg tinggi biarpun dia pemuda paling miskin.

2-Baik akhlaknya. Ketegasannya nyata tapi dia lembut dan bertolak-ansur hakikatnya. Sopan tutur kata gambaran peribadi dan hati yang mulia. Rasa hormatnya pada warga tua ketara.

3-Tegas mempertahankan maruah. Pernahkah dia menjengah ke tempat2 yang menjatuhkan kredibiliti dan maruahnya sebagai seorang Islam.

4-Amanah Jika dia pernah mengabaikan tugas yang diberi dengan sengaja ditambah pula salah guna kuasa, lupakan saja si dia.

5-Tidak boros. Dia bukanlah kedekut tapi tahu membelanjakan wang dengan bijaksana. Setiap nikmat yang ada dikongsi bersama mereka yang berhak.

6-Tidak liar matanya. Perhatikan apakah matanya kerap meliar ke arah perempuan lain yang lalu-lalang ketika berbicara. Jika ya jawabnya, dia bukanlah calon yang sesuai buat kamu.

7-Terbatas pergaulan. Sebagai lelaki dia tahu dia tak mudah jadi fitnah orang, tapi dia tak amalkan cara hidup bebas.

8-Rakan pergaulannya. Rakan2 pergaulannya adalah mereka yang sepertinya.

9-Bertanggungjawab. Rasa tanggungjawabnya dapat diukur kepada sejauh mana dia memperuntukkan dirinya utk parents dan ahli familynya. Jika parentsnya hidup melarat sedang dia hidup hebat, nyata dia tak bertanggungjawab

10-Tenang wajah. Apa yg tersimpan dalam sanubari kadang2 terpancar pd air muka. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak. Berbahagialah kamu jika diintai calon yang demikian sifatnya...


hm,sediakan calon yg menepati kriteria di atas.
insya Allah,kita bahagia.
tapi!
jgn harapkan pada dye jerk..
kite mesti sama-sama berusaha tok jd yg terbaek.

doakan tok dye.
selamat dirinya,selamat akhlaknya.

btw:study jgn lupe.smbil tok cari larh gk.
tpi cari mcm kat atas tau!

1 comment:

Diba Chan said...

aiyakk
alhamdulillah..
insyaallah :]